Egen-omsorg

Det er en annerledes tid for oss nå og det har det vært relativt lenge også. Korona har gjort oss mer isolerte fra hverandre og viruset har flere konsekvenser enn det fysiske - som det er mest fokus på, selvfølgelig. Korona har spist opp mye av de sosiale behovene og det er mange som blir psykisk syke av virusets ulemper, nemlig isolering og fysisk avstand. Den fysiske avstanden påvirker oss psykisk også, vi trenger nærhet og kontakt fra et annet menneske i ny og ne. Og tenk på de menneskene som slet med mørke tanker før korona kastet seg inn - hvor sinnssykt vanskelig det må være å forebygge tilbakefall nå. De som var syke fra før av er blitt enda sykere, og flere er på vei inn i en ny depresjon pga smittesituasjonen vår. Det koster samfunnet penger å stenge alt ned ja, men jeg syntes vi skal tenke litt på hva det koster hver og en av oss også - Det koster oss vår psykiske helse også! For noen fungerer hverdagen helt fint, kanskje til og med bedre. Men, for de fleste av oss så tærer korona`en på psyken og selvtilliten vår. Og det må vi være obs på - vi må holde hverandre oppe, passe på hverandre og investere litt energi til egen-omsorg også!

Så, her har jeg laget ei god og gammeldags, men nyttig huskeliste over enkel og grunnleggende egen-omsorg og forebyggende tiltak i forbindelse med depresjon. Tipsene har jeg videreført fra mine tidligere psykologer og fagpersoner, mens noe er fra familie, venner og utdanning!

Sørg for å ha rutiner:

 • Stå opp til samme tid hver morgen, selv om du ikke har forelesninger eller møter før senere på dagen. Ikke bli liggende i sengen hele dagen!
 • Gå tur og/eller gjennomfør noen fysiske øvelser mellom leseøktene: Strekk, tøy, hopp, pump osv.
 • Rydd rommet eller hjemmekontoret ditt i blant. Sørg for å åpne vinduet litt, få mest mulig dagslys inn i rommet og ta pauser mellom leseøktene. Les og fokuser 45 minutter, ta 15 minutters pauser.
 • Hold kontakten med nære og kjære, send gjerne en "Hei! Hvordan går det med deg?" melding til en venn.
 • Ta deg en morgen eller kveld i uka der du har fokus på egenomsorg og stressmestring. Ta deg et godt og varmt bad/dusj, ta på en forfriskende ansiktsmaske, en lang og nøye barbering av leggene eller kryp opp i senga etter en lag studiedag og sett på noe du liker.

Finn en hobby eller en fritidsaktivitet som kan drives utenom studiene og arbeidstiden:

 • Skaff deg et kjæledyr eller benytt deg av selskapet fra dyret ditt, dyr demper stress og depresjon! (Jeg har selv "kontakt" med 3 bikkjer, flere hester og 2 marsvin hahah)
 • Håndarbeid, strikking, snekring, bilmekk, male, perle, fargelegge bøker/mønster, lage gaver/kort osv.
 • Kanskje du kan prøve deg på sport eller idrett? Bli med i en klubb? Sjekk ut tilbud der du bor og hva studentsamfunnet ved skolestedet ditt tilbyr.

Blir hverdagen din veldig mørk og vanskelig, prøv dette:

 • Snakk med familie og venner/en du kan snakke med om vanskelige temaer.
 • Ta kontakt med fastlegen din!!!
 • Bruk hjelpetelefoner på nettet: Mental Helses Hjelpetelefon, Kirkens SOS, Psykiatrisk legevakt i Oslo, Kors på halsen og mange flere. På https://psykiskhelse.no/hjelpetelefoner-og-nettsteder finner du en lang oversiktsliste med hjelpetelefoner til alle mulige vonde tanker og situasjoner!